Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery
Ciasto świąteczne bez pieczenia
Każdego roku na święta przygotowuję to ciasto świąteczne bez pieczenia - to już taka moja rodzinna tradycja.
Składniki
Ciasto:
- 400 g herbatników
Krem z suszonego mleka:
- 400 ml Mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masla
- 400 g mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kremu czekoladowego (typu Nutella)
- 250 g dżemu żurawinowego
Wierzch ciasta:
- 200 g śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagotować mleko, a następnie wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wyciągnij masło i doprowadź je do temperatury pokojowej.
Następnie ubić masło na puszystą masę - ubijać przez około 6 minut. Dodać schłodzone mleko z cukrem i mleko w proszku i wymieszać.
Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej kakao i krem czekoladowy.
Do pozostałej części masy dodać konfiturę żurawinową.
Ułożyć warstwę herbatników na dnie tortownicy o wymiarach 24 × 24 cm.
Rozsmarować połowę kremu żurawinowego na herbatnikach i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Następnie ułożyć krem kakaowy na kremie, ponownie herbatniki i drugą część kremu żurawinowego.
Na wierzchu również ułożyć warstwę herbatników.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
W międzyczasie ubić schłodzoną śmietankę na sztywno. Na koniec dodawać po łyżce cukru pudru i ubijać.
Gdy rozpuszczona żelatyna będzie letnia, dodawaj ją po trochu do ubitej śmietany, ciągle mieszając.
Ułóż bitą śmietanę na wierzchu ciasta i wygładź. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.