Źródło: FB: Palce lizać - najlepsze przepisy Babci, Mamy, Teściowej, które warto znać
Ciasto snikers z orzechami
Ten przepis na ciasto Snikers z orzechami to mój ulubiony, szczególnie na rodzinne spotkania i przyjęcia. Zawsze cieszy się ogromnym uznaniem, a goście często pytają o przepis. Orzechy dodają chrupkości, krem karmelowy dosłodzenia, a czekolada to idealne zakończenie.
Składniki
Biszkopt ciemny :
- 4 Sztuka jajka
- 3 łyżki cukier
- 3⁄4 Okulary Mąka pszenna
- 1 Łyżka sok z cytryny
- 1 Łyżka kakao ciemne gorzkie
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Kajmak z orzechami:
- 150 g orzechy ziemne solone
- 460 g masa krówkowa tradycyjna
- 200 g serek
Krem do snicersa:
- 500 ml śmietanka
- 4 łyżki cukier puder
- 1⁄2 Okulary Mleko w proszku
- fix do śmietany
Polewa:
- 50 g orzeszki ziemne solone
Najnowsze ulotki
Procedura
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Umieść 1 łyżkę kakao w kubku i posyp mąką na 3/4 wysokości.
Ostrożnie oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę i dodawać po łyżce cukru, mieszając do rozpuszczenia.
Wyłącz mikser i dodawaj żółtka pojedynczo, mieszając łyżką, aż masa jajeczna się połączy, a na koniec dodaj sok z cytryny.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, aby wchłonęło mąkę.
Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut.
Masa śmietanowa powinna mieć temperaturę pokojową. Przenieś kremówkę do miski i ubij mikserem, a następnie dodawaj po łyżce serka śmietankowego.
Ubij śmietanę na sztywno i stopniowo dodawaj mleko w proszku i cukier puder.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej stabilną masę, dodaj fix zgodnie z zaleceniami producenta.
Można również namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia, a po ostygnięciu dodać do ubitej śmietany.
Przygotować lukier zgodnie z przepisem. Pozostałe orzechy posiekać nożem i dodać do lukru, wymieszać.
Przekroić ciasto na 2 połówki.
Umieść jedno ciasto z powrotem w formie i nałóż łyżką połowę masy na wierzch, zrób to tak, aby na brzegach było więcej kremu, a w środku widoczny otwór.
Wyciśnij mieszankę chleba świętojańskiego i orzechów na środek i wyrównaj.
Nałóż 3 łyżki kremu na wierzch, aby przykryć kajmak.
Umieść drugi arkusz ciasta na wierzchu i lekko dociśnij.
Odkleić brzeg, posmarować wierzch i boki pozostałym kremem.
Polać ciasto Snickers polewą z orzechów laskowych i wstawić do lodówki.