Źródło: yrabota from Getty Images Pro
Ciasto piernikowe
Przepis na najlepsze ciasto piernikowe.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 200 g Miód
- 200 g cukier puder
- 1 kawałek jajko
- 100 g Masło
- 2 łyżka stołowa Proszek do pieczenia
- 1 łyżka stołowa kakao w proszku
- 2 łyżeczka Mielony cynamon
- Cynamon
- Goździki
- Gałka muszkatołowa
- skórka cytrynowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiej mąkę na głębszą patelnię i zrób wgłębienie na środku, do którego wsyp pozostałe składniki.
Roztop masło (nie pozwól mu się zagotować) i dodaj je do składników wraz z miodem. Gdy masło nie jest jeszcze całkowicie zimne, wymieszaj wszystko razem.
Przenieś zebrane ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę, ugniataj je i rozwałkuj na arkusz o grubości około 1 cm. Jak wspomniałam wcześniej, odstaw ciasto do lodówki przynajmniej do następnego dnia.
Pierniki wycinamy foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na blasze do ostygnięcia.