REKLAMA

Źródło: yrabota from Getty Images Pro

Ciasto piernikowe

Przepis na najlepsze ciasto piernikowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Miód Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kakao w proszku Dodano do
  • 2 łyżeczka Mielony cynamon Dodano do
  • Cynamon Dodano do
  • Goździki Dodano do
  • Gałka muszkatołowa Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przesiej mąkę na głębszą patelnię i zrób wgłębienie na środku, do którego wsyp pozostałe składniki.

2. Krok

Roztop masło (nie pozwól mu się zagotować) i dodaj je do składników wraz z miodem. Gdy masło nie jest jeszcze całkowicie zimne, wymieszaj wszystko razem.

3. Krok

Przenieś zebrane ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę, ugniataj je i rozwałkuj na arkusz o grubości około 1 cm. Jak wspomniałam wcześniej, odstaw ciasto do lodówki przynajmniej do następnego dnia.

4. Krok

Pierniki wycinamy foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na blasze do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy