Źródło: Olga Kriger from Canva
Ciasto orzechowe z mascarpone
Ten orzechowy tort z mascarpone to świetny wybór na każdą okazję, czy to urodziny, imieniny, czy po prostu dlatego, że masz ochotę na coś słodkiego.
Składniki
Dla Korpusu:
- 200 g Mielone orzechy włoskie
- 100 g Mąka
- 100 g Masło
- 3 szt jajka
- 150 g Cukier
- 1⁄2 pakiety Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
Krem:
- 500 g mascarpone
- 200 g cukier puder
- Sok i starta skórka z cytryny
Do dekoracji:
- biała czekolada
- Orzechy do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C i przygotowania blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj orzechy włoskie, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki te stanowią podstawę ciasta.
Ubij masło, cukier i jajka na pianę. Ważne jest, aby masło miało temperaturę pokojową, aby można je było lepiej ubić.
Dodaj mieszankę orzechów i ekstrakt waniliowy do musu maślanego. Wszystko dobrze wymieszać.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 30-40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie upieczone. Skórka orzechowa ma tendencję do szybkiego pieczenia, więc spróbuj nakłuć ją po pół godzinie pieczenia.
Niech ciasto ostygnie po upieczeniu.
W międzyczasie przygotować krem. Wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką z cytryny.
Przekrój ciasto na 2 lub 3 części i rozprowadź między nimi krem mascarpone.
Rozsmaruj pozostały krem na zewnętrznej stronie ciasta.
Można go udekorować według własnej wyobraźni, na przykład polać czekoladą i położyć na nim kawałki orzechów.