Źródło: FB: 1000 pomysłów na sałatki i nie tylko
Ciasto Oczy Carycy
Tradycyjny deser rosyjski, który stał się popularny w całej Europie Wschodniej. Jest to ciasto o dużej smakowitości, charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i delikatnością.
Składniki
Składniki na ciasto białe:
- 6 ks białek
- 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 Łyżka octu
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 ks jajko
- 3⁄4 Okulary cukru
- 1 szkło mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 2 puddingi waniliowe
- 500 ml Mleka
- 8 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g masła roślinnego
Polewa:
- 5 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 Łyżka żelatyny rozpuszczonej
- 2 łyżkach gorącej wody
- 125 g margaryny
- 5 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- 2 agrestowe galaretki rozrobione
- 700 ml gorącej wody
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 filiżanka mocnej kawy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier.
Następnie dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Następnie dodać żółtka i wymieszać.
Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do tortownicy nakładać na przemian łyżkę ciemnej i łyżkę białej masy (obok siebie, a następnie ciemną na białą i odwrotnie).
Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu przekroić na 2 równe części.
W niewielkiej ilości mleka wymieszać budyń.
Resztę mleka zagotować z cukrami.
Do gotującego się mleka wlać budyń.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmiksować z masłem.
Wszystkie składniki oprócz śmietany (w tym przygotowaną żelatynę) umieścić w rondelku i rozpuścić na średnim ogniu.
Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie roztrzepać widelcem.