REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na sałatki i nie tylko

Ciasto Oczy Carycy

Tradycyjny deser rosyjski, który stał się popularny w całej Europie Wschodniej. Jest to ciasto o dużej smakowitości, charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i delikatnością.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto białe:

  • 6 ks białek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 50 g mąki pszennej Dodano do
  • 150 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka octu Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 ks jajko Dodano do
  • 34 Okulary cukru Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Składniki na masę:

  • 2 puddingi waniliowe Dodano do
  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 8 łyżki cukru Dodano do
  • cukier waniliowy Dodano do
  • 250 g masła roślinnego Dodano do

Polewa:

  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 1 Łyżka żelatyny rozpuszczonej Dodano do
  • 2 łyżkach gorącej wody Dodano do
  • 125 g margaryny Dodano do
  • 5 łyżki śmietany Dodano do

Dodatkowo:

  • 2 agrestowe galaretki rozrobione Dodano do
  • 700 ml gorącej wody Dodano do
  • opakowanie okrągłych biszkoptów Dodano do
  • 1 filiżanka mocnej kawy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier.

2. Krok

Następnie dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.

3. Krok

Ubić białka na sztywną pianę.

4. Krok

Pod koniec ubijania dodać cukier.

5. Krok

Następnie dodać żółtka i wymieszać.

6. Krok

Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

7. Krok

Do tortownicy nakładać na przemian łyżkę ciemnej i łyżkę białej masy (obok siebie, a następnie ciemną na białą i odwrotnie).

8. Krok

Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.

9. Krok

Po ostygnięciu przekroić na 2 równe części.

10. Krok

W niewielkiej ilości mleka wymieszać budyń.

11. Krok

Resztę mleka zagotować z cukrami.

12. Krok

Do gotującego się mleka wlać budyń.

13. Krok

Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmiksować z masłem.

14. Krok

Wszystkie składniki oprócz śmietany (w tym przygotowaną żelatynę) umieścić w rondelku i rozpuścić na średnim ogniu.

15. Krok

Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie roztrzepać widelcem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy