REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na sałatki i nie tylko

Ciasto Oczy Carycy

Tradycyjny deser rosyjski, który stał się popularny w całej Europie Wschodniej. Jest to ciasto o dużej smakowitości, charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i delikatnością.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto białe:

  • 6 ks białek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 50 g mąki pszennej Dodano do
  • 150 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka octu Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 ks jajko Dodano do
  • 34 Okulary cukru Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Składniki na masę:

  • 2 puddingi waniliowe Dodano do
  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 8 łyżki cukru Dodano do
  • cukier waniliowy Dodano do
  • 250 g masła roślinnego Dodano do

Polewa:

  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 1 Łyżka żelatyny rozpuszczonej Dodano do
  • 2 łyżkach gorącej wody Dodano do
  • 125 g margaryny Dodano do
  • 5 łyżki śmietany Dodano do

Dodatkowo:

  • 2 agrestowe galaretki rozrobione Dodano do
  • 700 ml gorącej wody Dodano do
  • opakowanie okrągłych biszkoptów Dodano do
  • 1 filiżanka mocnej kawy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier.

2. Krok

Następnie dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.

3. Krok

Ubić białka na sztywną pianę.

4. Krok

Pod koniec ubijania dodać cukier.

5. Krok

Następnie dodać żółtka i wymieszać.

6. Krok

Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

7. Krok

Do tortownicy nakładać na przemian łyżkę ciemnej i łyżkę białej masy (obok siebie, a następnie ciemną na białą i odwrotnie).

8. Krok

Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C.

9. Krok

Po ostygnięciu przekroić na 2 równe części.

10. Krok

W niewielkiej ilości mleka wymieszać budyń.

11. Krok

Resztę mleka zagotować z cukrami.

12. Krok

Do gotującego się mleka wlać budyń.

13. Krok

Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmiksować z masłem.

14. Krok

Wszystkie składniki oprócz śmietany (w tym przygotowaną żelatynę) umieścić w rondelku i rozpuścić na średnim ogniu.

15. Krok

Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie roztrzepać widelcem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy