REKLAMA

Źródło: atlasstudio from Canva

Ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną

Smaczne i puszyste ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Kwaśna śmietana Dodano do
  • 200 ml Ciepłe mleko Dodano do
  • 1 opakowanie Suszone drożdże Dodano do
  • 2 łyżeczka Sole Dodano do
  • 2 łyżeczka Cukier Dodano do
  • 2 łyżeczka Oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od aktywacji drożdży. W dużej misce dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut, aż mieszanina zacznie bulgotać.

2. Krok

Dodaj do miski mąkę, sól, oliwę z oliwek i śmietanę. Wyrabiaj mieszankę rękami lub chochlą, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia w pojemniku przykrytym wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu przez około 60 minut lub do podwojenia objętości.

4. Krok

Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto do pożądanego rozmiaru pizzy. Zawsze zalecam pozostawienie grubszych brzegów ciasta, aby pizza miała ładny brzeg

5. Krok

Ciasto jest gotowe do posmarowania przecierem do pizzy i posypania ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy