REKLAMA

Źródło: atlasstudio from Canva

Ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną

Smaczne i puszyste ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Kwaśna śmietana Dodano do
  • 200 ml Ciepłe mleko Dodano do
  • 1 opakowanie Suszone drożdże Dodano do
  • 2 łyżeczka Sole Dodano do
  • 2 łyżeczka Cukier Dodano do
  • 2 łyżeczka Oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od aktywacji drożdży. W dużej misce dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut, aż mieszanina zacznie bulgotać.

2. Krok

Dodaj do miski mąkę, sól, oliwę z oliwek i śmietanę. Wyrabiaj mieszankę rękami lub chochlą, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia w pojemniku przykrytym wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu przez około 60 minut lub do podwojenia objętości.

4. Krok

Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto do pożądanego rozmiaru pizzy. Zawsze zalecam pozostawienie grubszych brzegów ciasta, aby pizza miała ładny brzeg

5. Krok

Ciasto jest gotowe do posmarowania przecierem do pizzy i posypania ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy