REKLAMA
Źródło: atlasstudio from Canva
Ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną
Smaczne i puszyste ciasto na pizzę z kwaśną śmietaną.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Zwykła mąka
- 200 g Kwaśna śmietana
- 200 ml Ciepłe mleko
- 1 opakowanie Suszone drożdże
- 2 łyżeczka Sole
- 2 łyżeczka Cukier
- 2 łyżeczka Oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zacznij od aktywacji drożdży. W dużej misce dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut, aż mieszanina zacznie bulgotać.
2. Krok
Dodaj do miski mąkę, sól, oliwę z oliwek i śmietanę. Wyrabiaj mieszankę rękami lub chochlą, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Krok
Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia w pojemniku przykrytym wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu przez około 60 minut lub do podwojenia objętości.
4. Krok
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto do pożądanego rozmiaru pizzy. Zawsze zalecam pozostawienie grubszych brzegów ciasta, aby pizza miała ładny brzeg
5. Krok
Ciasto jest gotowe do posmarowania przecierem do pizzy i posypania ulubionymi dodatkami.