REKLAMA
Źródło: Canva
Ciasto marmurkowe
Przepis na idealny sernik marmurek z wiśniami.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
- 220 g Cukier
- 120 g Olej
- 120 g Olej
- 4 szt jajka
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 120 ml Mleka
- 50 g Kakao
- 500 g twaróg
- 2 pakiety Waniliowego cukru
- 200 g Wiśniowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Najpierw pokroić masło na kawałki i pozwolić mu zmięknąć. Następnie wymieszać go razem z cukrem w lekką, puszystą masę.
2. Krok
Jaja dodajemy stopniowo, dobrze mieszając po każdym.
3. Krok
Do tejto masa przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Krok
Połowę ciasta odłożymy, a do drugiej połowy dodamy kakao i mleko.
5. Krok
Białe ciasto wylewamy do natłuszczonej blachy.
6. Krok
Ser biały ubijamy i łyżeczką robimy z niego krople.
7. Krok
Na twaróg nałożymy wiśnie i wierzch ciasta polejemy brązowym sosem.
8. Krok
W ten sposób przygotowany sernik z marmuru pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.