Źródło: photosimysia from Getty Images
Ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną
Przepis na pyszne ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną. Kwaśna śmietana dodaje temu tradycyjnemu ciastu smacznego, kwaśnego kontrastu, który doskonale uzupełnia słodycz marchewki.
Składniki
- 2 szt marchew
- 300 g Mąka
- 250 g Cukier
- 1 bal Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżki Sole
- 200 ml Oleje
- 4 szt jajka
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
- 200 ml Kwaśna śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj formę na babkę. Natłuść ją i posyp mąką.
Następnie wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce wymieszaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy, a na koniec stopniowo dodawaj startą marchewkę.
Teraz dodaj suchą mieszankę do miski z marchewką i dodaj śmietanę, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, aby ciasto było naprawdę gładkie, pamiętaj, aby nie przesadzić z mieszaniem.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Na koniec pozwól ciastu ostygnąć przed wyjęciem go z formy. Jest to ważne, ponieważ jeśli ciasto zostanie wyjęte zbyt wcześnie, może się rozpaść.