REKLAMA

Źródło: photosimysia from Getty Images

Ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną. Kwaśna śmietana dodaje temu tradycyjnemu ciastu smacznego, kwaśnego kontrastu, który doskonale uzupełnia słodycz marchewki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 szt marchew Dodano do
  • 300 g Mąka Dodano do
  • 250 g Cukier Dodano do
  • 1 bal Proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżki Sole Dodano do
  • 200 ml Oleje Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 200 ml Kwaśna śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj formę na babkę. Natłuść ją i posyp mąką.

2. Krok

Następnie wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

W innej misce wymieszaj olej, jajka, ekstrakt waniliowy, a na koniec stopniowo dodawaj startą marchewkę.

4. Krok

Teraz dodaj suchą mieszankę do miski z marchewką i dodaj śmietanę, ciągle mieszając. Jeśli chcesz, aby ciasto było naprawdę gładkie, pamiętaj, aby nie przesadzić z mieszaniem.

5. Krok

Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.

6. Krok

Na koniec pozwól ciastu ostygnąć przed wyjęciem go z formy. Jest to ważne, ponieważ jeśli ciasto zostanie wyjęte zbyt wcześnie, może się rozpaść.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy