Źródło: Pixabay
Ciasto lodowiec
Ciasto lodowiec\to starannie opracowany przepis na niezwykle apetyczne, kremowe deser na zimno. Tradycyjnie podawany na specjalne okazje, ten deser z pewnością zachwyci współczesnych łasuchów, którzy odkryją na nowo miłość do klasycznych smaków.
Składniki
- 2 paczki herbatników
- 150 g masla
- 400 g białej czekolady
- 400 g mleka skondensowanego
- 500 ml śmietanki
- 2 łyżeczki żelatyny
- opcjonalnie: posiekane orzechy, owoce syropy do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki (ale nie na pył).
Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową i na dno wyłóż warstwę herbatników z masłem. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Śmietankę ubij na sztywno.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z mlekiem skondensowanym.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 50ml) i dodaj do masy czekoladowej.
Połącz masę czekoladową z ubitą śmietanką i wylej na schłodzoną masę herbatnikową.
Włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem ozdób według uznania - syropami, owocami lub posiekanymi orzechami.