REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec\to starannie opracowany przepis na niezwykle apetyczne, kremowe deser na zimno. Tradycyjnie podawany na specjalne okazje, ten deser z pewnością zachwyci współczesnych łasuchów, którzy odkryją na nowo miłość do klasycznych smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 paczki herbatników Dodano do
  • 150 g masla Dodano do
  • 400 g białej czekolady Dodano do
  • 400 g mleka skondensowanego Dodano do
  • 500 ml śmietanki Dodano do
  • 2 łyżeczki żelatyny Dodano do
  • opcjonalnie: posiekane orzechy, owoce syropy do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki (ale nie na pył).

2. Krok

Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.

3. Krok

Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową i na dno wyłóż warstwę herbatników z masłem. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

4. Krok

Śmietankę ubij na sztywno.

5. Krok

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z mlekiem skondensowanym.

6. Krok

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 50ml) i dodaj do masy czekoladowej.

7. Krok

Połącz masę czekoladową z ubitą śmietanką i wylej na schłodzoną masę herbatnikową.

8. Krok

Włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.

9. Krok

Przed podaniem ozdób według uznania - syropami, owocami lub posiekanymi orzechami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy