Źródło: Pixabay
Ciasto kruche z jabłkami
To tradycyjne ciasto, które idealnie łączy smak jabłek z kruchym ciastem. Jest doskonałe na deser po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Proste w przygotowaniu, pedzi kupnej wersji nie ma co porównywać.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masla
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z jednej cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier oraz cynamon i wymieszać.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy do pieczenia.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 min.