REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto kruche z jabłkami

To tradycyjne ciasto, które idealnie łączy smak jabłek z kruchym ciastem. Jest doskonałe na deser po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Proste w przygotowaniu, pedzi kupnej wersji nie ma co porównywać.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto.

2. Krok

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 min do lodówki.

3. Krok

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier oraz cynamon i wymieszać.

4. Krok

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy do pieczenia.

5. Krok

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka.

6. Krok

Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka.

7. Krok

Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 min.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy