REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto kruche z jabłkami

To tradycyjne ciasto, które idealnie łączy smak jabłek z kruchym ciastem. Jest doskonałe na deser po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Proste w przygotowaniu, pedzi kupnej wersji nie ma co porównywać.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto.

2. Krok

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 min do lodówki.

3. Krok

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier oraz cynamon i wymieszać.

4. Krok

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy do pieczenia.

5. Krok

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka.

6. Krok

Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka.

7. Krok

Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 min.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy