Źródło: Pexels
Ciasto kopiec kreta
Kopiec kreta to pyszne ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i bananami.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3⁄4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 duże łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczanej
Krem
- 5 bananów
- 500 ml śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fixy
- kilka kropel soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać mąkę, olej i mleko.
Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut.
Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążyć środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta pokruszyć.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Banany obrać ze skórki,pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny.
Banany ułożyć na spodzie ciasta, nałożyć ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypać pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto schłodzić minimum 2 godziny.