REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto kopiec kreta

Kopiec kreta to pyszne ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i bananami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 34 szklanki cukru Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 duże łyżki kakao Dodano do
  • 1 szklanka mleka Dodano do
  • 1 szklanka oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki sody oczyszczanej Dodano do

Krem

  • 5 bananów Dodano do
  • 500 ml śmietany Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 2 śmietan fixy Dodano do
  • kilka kropel soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Krok

Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę.

3. Krok

Do masy jajecznej dodać mąkę, olej i mleko.

4. Krok

Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut.

5. Krok

Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążyć środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta pokruszyć.

6. Krok

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

7. Krok

Banany obrać ze skórki,pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny.

8. Krok

Banany ułożyć na spodzie ciasta, nałożyć ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypać pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto schłodzić minimum 2 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy