Ciasto kasztanowe
Sernik z puree kasztanowego z korupcją marchewkowo-pomarańczową.
Składniki
CIASTO POMARAŃCZOWE-MARCHEWkOWE
- 40 g drobno starta marchew
- 40 g zmiękczone masło
- 45 g cukier kryształ
- 1⁄2 jajko
- 80 mąka orkiszowa razowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 ml Sok pomarańczowy
- skórka pomarańczowa
KREM KASZTANOWY + POMARAŃCZ
- 250 g puree z kasztanów
- 250 g Delikatny twaróg
- 200 g kwaśna śmietana
- Trochę Soku pomarańczowego i skórki
- 3 łyżka stołowa cukier puder
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 1 jajko
CZEKOLADOWY SOS MLECZNY
- 125 g Mleczna czekolada do gotowania
- 50 ml śmietana do ubijania
Najnowsze ulotki
Procedura
KORPUS MARCHWIOWO-POMARAŃCZOWY: Najpierw ubijamy masło z cukrem, a następnie z jajkiem. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu mieszamy marchew i sok pomarańczowy za pomocą łopatki.
Powstaje gęste ciasto. Pieczemy w 180°C przez około 15 minut i czekamy, aż całkowicie ostygnie. Możemy upiec dzień wcześniej i zostawić w formie.
KREM KASZTANOWY + POMARAŃCZA: Wszystko razem mieszamy. Gotowy krem wlewamy na schłodzony, upieczony korpus i pieczemy ponownie 140°C/ok 70min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku.
Na ostudzony wypiek nalejemy warstwę czekolady i wstawimy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Smacznego. :)