REKLAMA

Ciasto japońskie

Oto przepis na delikatne i puszyste ciasto japońskie, znane również jako ciasto chiffon.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 6 jajek (oddzielone na żółtka i białka) Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 120 ml oleju roślinnego Dodano do
  • 120 ml mléka Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

2. Krok

W dużej misce ubij żółtka z połową ilości cukru na puszystą masę. Dodaj olej roślinny, mleko i ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.

3. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj te suche składniki do mokrych składników w misce i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby uniknąć utraty puszystości ciasta.

4. Krok

W oddzielnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj pozostałą połowę ilości cukru stopniowo, ubijając cały czas, aż uzyskasz sztywną, błyszczącą masę.

5. Krok

Dodaj sok z cytryny do ubitych białek i delikatnie wymieszaj.

6. Krok

Stopniowo dodawaj ubite białka do masy ciasta, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki. Staraj się nie zmniejszać objętości masy, ale równomiernie połącz składniki.

7. Krok

Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22-24 cm, nie smarując jej tłuszczem. Wstrząśnij formą, aby usunąć ewentualne większe pęcherze powietrza.

8. Krok

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony i sprężysty. Możesz wykonać test wykałaczkowy, wkładając wykałaczkę w środek ciasta - jeśli wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe.

9. Krok

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odwróć je do góry nogami na specjalną kratkę do stygnięcia. Pozwól ciastu całkowicie wystygnąć w tej pozycji, aby utrzymać jego puszystość.

10. Krok

Gdy ciasto jest całkowicie zimne, delikatnie przejdź nożem wokół krawędzi formy, aby je odłączyć. Wyjmij ciasto z formy i przenieś na półmisek lub talerz do serwowania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy