REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto drożdżowe wilgotne

Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe, który ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni domowej. To ciasto jest idealne na niedzielne desery rodzinne lub spotkania towarzyskie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 cytryna (skórka) Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • lukier do polania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mleko podgrzewamy do ciepła, dodajemy do niego drożdże i łyżkę cukru, po czym odstawiamy na 10 minut, aby drożdże \ruszyły\2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

2. Krok

Do miski dodajemy jajka, masło i rozczyn z drożdży, następnie wyrabiamy ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.

3. Krok

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.

4. Krok

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

5. Krok

Po upieczeniu ciasto drożdżowe można polać lukrem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy