REKLAMA

Źródło: Jobrestful from Getty Images

Ciasto czekoladowe bez jajek

To ciasto czekoladowe bez jajek jest jednym z moich ulubionych przepisów. Jest idealny dla osób z alergią na jajka lub tych, którzy wybierają dietę wegańską.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 40 g Kakao Dodano do
  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczka Herbata Soda Bicarbs Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 80 ml Oleje Dodano do
  • 1 Łyżka Ocet jabłkowy Dodano do
  • 240 ml wody Dodano do
  • Czekolada do polewania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarować olejem i posypać mąką.

2. Krok

W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3. Krok

W innej misce wymieszaj płynne składniki - olej, ekstrakt waniliowy, ocet i wodę.

4. Krok

Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że ciasto nie musi być całkowicie gładkie, małe grudki są w porządku i rozpuszczą się podczas pieczenia.

5. Krok

Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez 60 minut.

6. Krok

Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem skropić rozpuszczoną czekoladą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy