Źródło: Jobrestful from Getty Images
Ciasto czekoladowe bez jajek
To ciasto czekoladowe bez jajek jest jednym z moich ulubionych przepisów. Jest idealny dla osób z alergią na jajka lub tych, którzy wybierają dietę wegańską.
Składniki
- 250 g Zwykła mąka
- 200 g Cukier
- 40 g Kakao
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Herbata Soda Bicarbs
- szczypta soli
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
- 80 ml Oleje
- 1 Łyżka Ocet jabłkowy
- 240 ml wody
- Czekolada do polewania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarować olejem i posypać mąką.
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W innej misce wymieszaj płynne składniki - olej, ekstrakt waniliowy, ocet i wodę.
Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wszystko dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że ciasto nie musi być całkowicie gładkie, małe grudki są w porządku i rozpuszczą się podczas pieczenia.
Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez 60 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem skropić rozpuszczoną czekoladą.