REKLAMA
Źródło: didoi from Getty Images
Ciasto buraczane
Świetny przepis na ciasto z buraków, które jest jednocześnie słodkie i świeże.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 300 g Surowy burak
- 200 g Mąka razowa
- 100 g Olej roślinny
- 250 g Miód lub syrop z agawy
- 3 szt jajka
- 1 bal Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Cynamon
- szczypta soli
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Ważne jest, aby dokładnie umyć buraki przed gotowaniem. Następnie zetrzyj je na drobnej tarce. Najlepiej użyć tarki z małymi otworami.
2. Krok
W misce wymieszaj buraki z olejem i miodem lub syropem z agawy.
3. Krok
Następnie dodaj jajka i wymieszaj.
4. Krok
W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
5. Krok
Stopniowo dodawaj suche składniki do buraków i jajek i dokładnie wymieszaj.
6. Krok
Wlać ciasto do formy.
7. Krok
7.Piec ciasto buraczane przez 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Krok
Przed podaniem posyp ciasto buraczane cukrem pudrem.