REKLAMA
Źródło: imagedepotpro from Getty Image Signature
Ciasto biszkoptowe bez ważenia
Prosty przepis na ciasto biszkoptowe bez konieczności ważenia składników.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 5 szt jajko
- 10 łyżka stołowa letnia woda
- 10 łyżka stołowa cukier
- 10 łyżka stołowa mąka półgruboziarnista
- 1 łyżka stołowa Proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozbijemy jajka i oddzielamy białka od żółtek.
2. Krok
Żółtka ubijamy z cukrem i wodą do piany.
3. Krok
Ubijemy białka na sztywną pianę.
4. Krok
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy ją do żółtek.
5. Krok
Na koniec dodajemy ręcznie ubite białka.
6. Krok
Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.