Źródło: Pixabay
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe to pełne aromatu i smaku ciasto, idealne na każdą okazję. To smakowite ciasto przyrządzane z dojrzałych bananów i posypane cukrem pudrem, jest doskonałe na popołudniową kawę lub jako deser dla dzieci.
Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 125 g masla
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
W dużej misce rozgniatamy banany na gładką masę.
Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia się składników.
W innej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Dodajemy suche składniki do masy bananowej i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy na keks.
Pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę, do sucha na patyczku.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.