REKLAMA

Źródło: Pixabay

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe to pełne aromatu i smaku ciasto, idealne na każdą okazję. To smakowite ciasto przyrządzane z dojrzałych bananów i posypane cukrem pudrem, jest doskonałe na popołudniową kawę lub jako deser dla dzieci.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 3 bardzo dojrzałe banany Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

2. Krok

W dużej misce rozgniatamy banany na gładką masę.

3. Krok

Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia się składników.

4. Krok

W innej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

5. Krok

Dodajemy suche składniki do masy bananowej i mieszamy tylko do połączenia się składników.

6. Krok

Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy na keks.

7. Krok

Pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę, do sucha na patyczku.

8. Krok

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy