Źródło: Pexels
Ciasto 3bit
Pyszne ciasto bez pieczenia.
Składniki
- 135 g masło
- 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 600 ml mléka
- 30 g cukru łyżki
- 400 g śmietany kremówki
- 30 g cukru pudru łyżki
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 g herbatników typu petit beurre
- 50 g gorzkiej czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj proszki budyniowe, cukier i 150 ml mleka. Pozostałe 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
Zawartość miski wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
Zestaw budyń z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Puszkę z masą kajmakową wstaw na chwilę do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.
Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
Rozłóż masę kajmakową na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
Rozsmaruj krem budyniowy na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek.
Do miksera wlej śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już puszysta dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
Rozsmaruj bitą śmietanę na herbatnikach i wyrównaj. Posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.