Źródło: Pixabay
Ciastka bezglutenowe
Wypróbuj ten przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka bezglutenowe. Są one idealne nie tylko dla osób z celiakią, ale także dla tych, którzy starają się ograniczyć spożycie glutenu w swojej diecie.
Składniki
- 200 gramy Mąka bezglutenowa
- 100 g Cukier puder
- 1 kawałek jajko
- 100 gramy Masło
- 1⁄2 kawałek Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubij masło z cukrem na pianę.
Dodaj jajko i kontynuuj ubijanie.
Powoli dodawaj mąkę bezglutenową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby ciasto lepiej się połączyło.
Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wytnij różne kształty herbatników za pomocą foremek do ciastek.
Piecz bezglutenowe ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 minut lub do momentu, gdy zaczną brązowieć na brzegach.
Niech ostygną po upieczeniu.