Źródło: 901263 from Pixabay
Ciasteczka śmietankowe
To przepis, który zawsze mi się sprawdza. Piekę te ciasteczka od kilku lat. Są bardzo proste do zrobienia - wystarczy tylko połączyć kilka podstawowych składników. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka, szczególnie, gdy dodam do nich trochę czekolady. W smaku są delikatne, lekko słodkie, z przyjemnym, śmietankowym akcentem. Wypróbuj i przekonaj się sama.
Składniki
- 200 g mąki
- 150 g masla
- 100 g cukru pudru
- 70 ml śmietanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek, wlać śmietankę do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się delikatnie zagrzej - ale uważaj, aby nie zawrzała!
Następnie w dużej misce połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Nadrobić masło na małe kawałki i dodać je do mąki. Szybko zagnieść ciasto palcami, aż osiągnie konsystencję kruszonki. Z mojego doświadczenia, warto mieć masło dobrze schłodzone, wtedy łatwiej się z nim pracuje.
Następnie, wlać do ciasta ciepłą śietankę i ekstrakt waniliowy. Ponownie zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Tu radzę uważać, aby nie zagniatać ciasta zbyt długo, żeby nie stało się twarde.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, a potem wycinać z niego ciasteczka dowolnymi foremkami. Ja zawsze najchętniej używam foremek w kształcie gwiazdek.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, pamiętając, aby pilnować ich, gdyż szybko mogą się przypiec.
Upieczone ciasteczka ostudzić, a potem oprószyć cukrem pudrem i gotowe!