REKLAMA
Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Ciasteczka Linzer z orzechami
Ciasteczka Linzer z orzechami, które piekę na Boże Narodzenie, ale także zwykle w ciągu roku.
REKLAMA
Składniki
porcje
30
- 300 g Zwykła mąka
- 200 g Masło
- 100 g Cukier puder
- 2 kawałek żółtka
- szczypta soli
- 100 g Mielone orzechy włoskie
- Dżem do nadzienia
- Czekolada do polewania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, zmielone orzechy i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz żółtka i wyrób rękami gładkie ciasto.
2. Krok
Zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Krok
Następnie rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wyciąć krążki. Wytnij połowę krążków w środku na jeszcze mniejsze krążki lub inne kształty. Posmaruj ciastka żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
4. Krok
Pozostawić ciasteczka do ostygnięcia, a następnie wypełnić dżemem i skropić czekoladą.