REKLAMA

Źródło: Pixabay

Chrupiące świeże filety z pstrąga pieczone w piekarniku

Delektuj się zachwycającą świeżością pstrąga, z dodatkiem sprytnej mieszanki ziół i przypraw, upieczonego do perfekcji. Ten przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku stanowi zdrową alternatywę dla wszystkich miłośników ryb, którzy chcą delektować się posiłkiem z owoców morza o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 świeże filety z pstrąga Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Cytryna, pokrojona w plasterki Dodano do
  • 4 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 4 gałązki Świeży rozmaryn Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).

2. Krok

Opłucz filety z pstrąga pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Krok

Weź blachę do pieczenia i wyłóż ją folią. Posmaruj lekko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.

4. Krok

Połóż filety z pstrąga na natłuszczonej folii, skórą do dołu.

5. Krok

Skrop filety z pstrąga pozostałą oliwą z oliwek. Posyp równomiernie każdy filet mielonym czosnkiem, solą i pieprzem.

6. Krok

Ułóż plasterki cytryny i gałązki rozmarynu na filetach z pstrąga.

7. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy pstrąg będzie łatwo płatkować widelcem.

8. Krok

Pstrąg pieczony w piekarniku jest gotowy do spożycia. Podawać na gorąco z warzywami gotowanymi na parze lub sałatką, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy