Źródło: Pixabay
Chrupiące świeże filety z pstrąga pieczone w piekarniku
Delektuj się zachwycającą świeżością pstrąga, z dodatkiem sprytnej mieszanki ziół i przypraw, upieczonego do perfekcji. Ten przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku stanowi zdrową alternatywę dla wszystkich miłośników ryb, którzy chcą delektować się posiłkiem z owoców morza o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3.
Składniki
- 4 świeże filety z pstrąga
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 1 Cytryna, pokrojona w plasterki
- 4 ząbki Czosnek, mielony
- 4 gałązki Świeży rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).
Opłucz filety z pstrąga pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Weź blachę do pieczenia i wyłóż ją folią. Posmaruj lekko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.
Połóż filety z pstrąga na natłuszczonej folii, skórą do dołu.
Skrop filety z pstrąga pozostałą oliwą z oliwek. Posyp równomiernie każdy filet mielonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Ułóż plasterki cytryny i gałązki rozmarynu na filetach z pstrąga.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy pstrąg będzie łatwo płatkować widelcem.
Pstrąg pieczony w piekarniku jest gotowy do spożycia. Podawać na gorąco z warzywami gotowanymi na parze lub sałatką, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.