REKLAMA

Źródło: Pixabay

Chrupiące świeże filety z pstrąga pieczone w piekarniku

Delektuj się zachwycającą świeżością pstrąga, z dodatkiem sprytnej mieszanki ziół i przypraw, upieczonego do perfekcji. Ten przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku stanowi zdrową alternatywę dla wszystkich miłośników ryb, którzy chcą delektować się posiłkiem z owoców morza o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 świeże filety z pstrąga Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Cytryna, pokrojona w plasterki Dodano do
  • 4 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 4 gałązki Świeży rozmaryn Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).

2. Krok

Opłucz filety z pstrąga pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Krok

Weź blachę do pieczenia i wyłóż ją folią. Posmaruj lekko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.

4. Krok

Połóż filety z pstrąga na natłuszczonej folii, skórą do dołu.

5. Krok

Skrop filety z pstrąga pozostałą oliwą z oliwek. Posyp równomiernie każdy filet mielonym czosnkiem, solą i pieprzem.

6. Krok

Ułóż plasterki cytryny i gałązki rozmarynu na filetach z pstrąga.

7. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy pstrąg będzie łatwo płatkować widelcem.

8. Krok

Pstrąg pieczony w piekarniku jest gotowy do spożycia. Podawać na gorąco z warzywami gotowanymi na parze lub sałatką, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy