REKLAMA

Źródło: moranaF from Getty Images

Chrupiące ciasto linzer

Jest to przepis na tradycyjne kruche ciasto linzer, które jest sklejone dżemem.

REKLAMA

Składniki

porcje
60
  • 300 g Zwykła mąka Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 100 g Cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • skórka cytrynowa Dodano do
  • Dżem do nadzienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka, sól i skórkę z cytryny i wyrobić gładkie ciasto.

2. Krok

Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

3. Krok

Następnie rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni na grubość około 3 mm i wyciąć różne kształty.

4. Krok

Piec ciasto Linzer w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 minut.

5. Krok

Po ostygnięciu posmarować jedną połowę ciasta dżemem i skleić z drugą połową.

6. Krok

Na koniec możemy posypać ciasteczka linzer cukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy