REKLAMA

Źródło: Natkinzu from Getty Images

Choinka z ciasta francuskiego

Ciekawa choinka z ciasta francuskiego przygotowana na słono ze szpinakiem i serem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 2 pakiety Ciasto francuskie Dodano do
  • 200 g Szpinak dla niemowląt Dodano do
  • 200 g Ser feta Dodano do
  • 1 kawałek Jajko (do rozcierania) Dodano do
  • Nasiona sezamu do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni roboczej.

2. Krok

Na patelni szybko podsmaż szpinak, aż lekko zwiędnie. Uważaj, aby nie wysuszyć go zbyt mocno, często ten błąd spowoduje, że drzewo będzie suche.

3. Krok

Dodaj ser feta i odrobinę soli do szpinaku i pozwól mieszance lekko ostygnąć.

4. Krok

Używając noża, delikatnie odrysuj kształt drzewa i pień na cieście.

5. Krok

Rozsmaruj mieszankę czosnkową na dolnym cieście i połóż drugie ciasto z orzechami laskowymi na wierzchu.

6. Krok

Przytnij gałązki nożem i skręć je razem.

7. Krok

Posmaruj wierzch choinki roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. W tej części możesz nieco pobawić się dekoracjami i stworzyć własny, niepowtarzalny projekt.

8. Krok

Piec choinkę w piekarniku przez około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się złocistobrązowe. Ważne jest, aby często sprawdzać, czy ciasto się nie przypieka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy