Źródło: Natkinzu from Getty Images
Choinka z ciasta francuskiego
Ciekawa choinka z ciasta francuskiego przygotowana na słono ze szpinakiem i serem.
Składniki
- 2 pakiety Ciasto francuskie
- 200 g Szpinak dla niemowląt
- 200 g Ser feta
- 1 kawałek Jajko (do rozcierania)
- Nasiona sezamu do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Na patelni szybko podsmaż szpinak, aż lekko zwiędnie. Uważaj, aby nie wysuszyć go zbyt mocno, często ten błąd spowoduje, że drzewo będzie suche.
Dodaj ser feta i odrobinę soli do szpinaku i pozwól mieszance lekko ostygnąć.
Używając noża, delikatnie odrysuj kształt drzewa i pień na cieście.
Rozsmaruj mieszankę czosnkową na dolnym cieście i połóż drugie ciasto z orzechami laskowymi na wierzchu.
Przytnij gałązki nożem i skręć je razem.
Posmaruj wierzch choinki roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. W tej części możesz nieco pobawić się dekoracjami i stworzyć własny, niepowtarzalny projekt.
Piec choinkę w piekarniku przez około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się złocistobrązowe. Ważne jest, aby często sprawdzać, czy ciasto się nie przypieka.