REKLAMA
Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia
Chłodnik z buraków
Chłodnik z buraków to tradycyjna polska zupa na zimno, idealna na upalne dni. Wytrawna, zdrowa i bogata w witaminy. Podawana z jajkiem na twardo.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Chłodnik
- 500 g młodych buraków
- 1 sztuka średnia cebula
- 2 Okulary bulion warzywny
- 1 szkło śmietana 18%
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 szkło Jogurt naturalny
Dodatki
- 4 Sztuka jajka na twardo
- 1 Objętość koperku
- 1 Objętość szczypiorku
- 1 szkło Rzodkiewki
- 2 ks ziemniaki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekaj cebulę. Obierz i posiekaj ziemniaki.
2. Krok
Ugotuj ziemniaki w drugim garnku.
3. Krok
Posiekaj po garści szczypiorku i koperku do dekoracji, a resztę posiekaj.
4. Krok
Rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
5. Krok
Buraki, cebulę, rzodkiewki oraz posiekane zioła wrzuć do garnka. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
6. Krok
Zupę ostudź. Dodaj ocet, śmietanę i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
7. Krok
Podawaj chłodnik na zimno z ugotowanymi na twardo jajkami i posypką z ziół.