REKLAMA

Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków to tradycyjna polska zupa na zimno, idealna na upalne dni. Wytrawna, zdrowa i bogata w witaminy. Podawana z jajkiem na twardo.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Chłodnik

  • 500 g młodych buraków Dodano do
  • 1 sztuka średnia cebula Dodano do
  • 2 Okulary bulion warzywny Dodano do
  • 1 szkło śmietana 18% Dodano do
  • 1 łyżeczka ocet winny Dodano do
  • 1 szkło Jogurt naturalny Dodano do

Dodatki

  • 4 Sztuka jajka na twardo Dodano do
  • 1 Objętość koperku Dodano do
  • 1 Objętość szczypiorku Dodano do
  • 1 szkło Rzodkiewki Dodano do
  • 2 ks ziemniaki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno posiekaj cebulę. Obierz i posiekaj ziemniaki.

2. Krok

Ugotuj ziemniaki w drugim garnku.

3. Krok

Posiekaj po garści szczypiorku i koperku do dekoracji, a resztę posiekaj.

4. Krok

Rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

5. Krok

Buraki, cebulę, rzodkiewki oraz posiekane zioła wrzuć do garnka. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

6. Krok

Zupę ostudź. Dodaj ocet, śmietanę i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

7. Krok

Podawaj chłodnik na zimno z ugotowanymi na twardo jajkami i posypką z ziół.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy