Źródło: fotek from Getty Images
Chinkali
Tradycyjna gruzińska potrawa z wieloma wariantami składników. Chinkali to rodzaj pierogów, które są napełnione mieszaniną mięsa, ogórków kiszonych, czosnku i przypraw, a następnie gotowane w bulionie. Są sycące i wysoce odżywcze, idealne na zimne dni.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 1 szkło wody
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 500 g mięsa mielonego (mieszanka wołowina i wieprzowina)
- 2 Sztuka ogórki kiszone
- 2 zęby czosnku
- 1 szkło bulionu wołowego
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto: W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Nadzienie: Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanymi ogórkami, czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy bulion i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Otwieramy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego okręgi (o średnicy około 10 cm). Na środek każdego okręgu kładziemy porcję farszu.
Skręcamy brzegi ciasta tworząc tradycyjny kształt chinkali. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Podajemy gorące, posypane świeżo zmielonym pieprzem.