REKLAMA

Źródło: fotek from Getty Images

Chinkali

Tradycyjna gruzińska potrawa z wieloma wariantami składników. Chinkali to rodzaj pierogów, które są napełnione mieszaniną mięsa, ogórków kiszonych, czosnku i przypraw, a następnie gotowane w bulionie. Są sycące i wysoce odżywcze, idealne na zimne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 500 g mąki Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 500 g mięsa mielonego (mieszanka wołowina i wieprzowina) Dodano do
  • 2 Sztuka ogórki kiszone Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 szkło bulionu wołowego Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ciasto: W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2. Krok

Nadzienie: Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanymi ogórkami, czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy bulion i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Krok

Otwieramy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego okręgi (o średnicy około 10 cm). Na środek każdego okręgu kładziemy porcję farszu.

4. Krok

Skręcamy brzegi ciasta tworząc tradycyjny kształt chinkali. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Podajemy gorące, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy