REKLAMA

Źródło: fotek from Getty Images

Chinkali

Tradycyjna gruzińska potrawa z wieloma wariantami składników. Chinkali to rodzaj pierogów, które są napełnione mieszaniną mięsa, ogórków kiszonych, czosnku i przypraw, a następnie gotowane w bulionie. Są sycące i wysoce odżywcze, idealne na zimne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 500 g mąki Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 500 g mięsa mielonego (mieszanka wołowina i wieprzowina) Dodano do
  • 2 Sztuka ogórki kiszone Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 szkło bulionu wołowego Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ciasto: W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

2. Krok

Nadzienie: Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanymi ogórkami, czosnkiem, solą, pieprzem. Dodajemy bulion i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Krok

Otwieramy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego okręgi (o średnicy około 10 cm). Na środek każdego okręgu kładziemy porcję farszu.

4. Krok

Skręcamy brzegi ciasta tworząc tradycyjny kształt chinkali. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Podajemy gorące, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy