REKLAMA

Źródło: Canva

Buraczki w słoikach

Przepis na sterylizowaną czerwoną burak z chrzanem

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 10 kg burak Dodano do
  • 5 łyżeczka Aniseed Dodano do
  • 5 łyżeczka kminek Dodano do
  • 5 łyżeczka Koper włoski Dodano do
  • 10 łyżka stołowa chrzan Dodano do
  • 2 Litra wody Dodano do
  • 1 l ocet Dodano do
  • 100 g sól Dodano do
  • 350 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Czerwoną buraka gotujemy przez około godzinę, oczyszczamy ją z łupiny i zanieczyszczeń, a następnie ścieramy na tarce lub w mikserze.

2. Krok

Oddzielnie ugotujemy w około pół litra wody anyż, koper włoski i fenkuł, a następnie przecedzimy, aby uzyskać czysty napar.

3. Krok

Przygotujemy octowy zalew z cukrem i solą i oba zalewamy startą rzepę.

4. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy tartą chrzan, ponownie mieszamy, zostawiamy na około 15 minut i napełniamy szklanki. Sterylizujemy przy temperaturze do 90 stopni przez 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy