REKLAMA

Źródło: Canva

Buraczki w słoikach

Przepis na sterylizowaną czerwoną burak z chrzanem

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 10 kg burak Dodano do
  • 5 łyżeczka Aniseed Dodano do
  • 5 łyżeczka kminek Dodano do
  • 5 łyżeczka Koper włoski Dodano do
  • 10 łyżka stołowa chrzan Dodano do
  • 2 Litra wody Dodano do
  • 1 l ocet Dodano do
  • 100 g sól Dodano do
  • 350 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Czerwoną buraka gotujemy przez około godzinę, oczyszczamy ją z łupiny i zanieczyszczeń, a następnie ścieramy na tarce lub w mikserze.

2. Krok

Oddzielnie ugotujemy w około pół litra wody anyż, koper włoski i fenkuł, a następnie przecedzimy, aby uzyskać czysty napar.

3. Krok

Przygotujemy octowy zalew z cukrem i solą i oba zalewamy startą rzepę.

4. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy tartą chrzan, ponownie mieszamy, zostawiamy na około 15 minut i napełniamy szklanki. Sterylizujemy przy temperaturze do 90 stopni przez 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy