REKLAMA
Źródło: Canva
Buraczki w słoikach
Przepis na sterylizowaną czerwoną burak z chrzanem
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 10 kg burak
- 5 łyżeczka Aniseed
- 5 łyżeczka kminek
- 5 łyżeczka Koper włoski
- 10 łyżka stołowa chrzan
- 2 Litra wody
- 1 l ocet
- 100 g sól
- 350 g cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Czerwoną buraka gotujemy przez około godzinę, oczyszczamy ją z łupiny i zanieczyszczeń, a następnie ścieramy na tarce lub w mikserze.
2. Krok
Oddzielnie ugotujemy w około pół litra wody anyż, koper włoski i fenkuł, a następnie przecedzimy, aby uzyskać czysty napar.
3. Krok
Przygotujemy octowy zalew z cukrem i solą i oba zalewamy startą rzepę.
4. Krok
Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy tartą chrzan, ponownie mieszamy, zostawiamy na około 15 minut i napełniamy szklanki. Sterylizujemy przy temperaturze do 90 stopni przez 20 minut.