REKLAMA

Źródło: Canva

Buraczki w słoikach

Przepis na sterylizowaną czerwoną burak z chrzanem

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 10 kg burak Dodano do
  • 5 łyżeczka Aniseed Dodano do
  • 5 łyżeczka kminek Dodano do
  • 5 łyżeczka Koper włoski Dodano do
  • 10 łyżka stołowa chrzan Dodano do
  • 2 Litra wody Dodano do
  • 1 l ocet Dodano do
  • 100 g sól Dodano do
  • 350 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Czerwoną buraka gotujemy przez około godzinę, oczyszczamy ją z łupiny i zanieczyszczeń, a następnie ścieramy na tarce lub w mikserze.

2. Krok

Oddzielnie ugotujemy w około pół litra wody anyż, koper włoski i fenkuł, a następnie przecedzimy, aby uzyskać czysty napar.

3. Krok

Przygotujemy octowy zalew z cukrem i solą i oba zalewamy startą rzepę.

4. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy tartą chrzan, ponownie mieszamy, zostawiamy na około 15 minut i napełniamy szklanki. Sterylizujemy przy temperaturze do 90 stopni przez 20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Obiad

2063 przepisy

Dania mięsne

1067 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Mascarpone

133 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy