REKLAMA
Źródło: AmalliaEka from Getty Images
Buraczane brownies bez mąki
Natknęłam się na to zdrowe ciasto, gdy szukałam sposobu na efektywne wykorzystanie resztek buraków, które miałam w lodówce. Mąkę zastąpiłam migdałową, a uzyskany smak jest fenomenalny.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 250 g Gotowane buraki
- 100 g Ciemna czekolada
- 70 g Mąka migdałowa
- 2 kawałek jajka
- 50 g Miód lub syrop klonowy
- 3 łyżeczka Kakao
- Szczypta soli morskiej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj ugotowane buraki na puree, ja użyłam blendera ręcznego.
2. Krok
Następnie przygotuj czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej i pozwól jej lekko ostygnąć.
3. Krok
W kolejnym kroku wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę migdałową, kakao.
4. Krok
Ubij jajka z miodem lub syropem na pianę. Dodać buraki, a następnie masę czekoladową.
5. Krok
Na koniec wmieszaj suche składniki. Ubijaj, aż składniki się połączą.
6. Krok
Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec w piekarniku przez 25 minut.