REKLAMA

Źródło: AmalliaEka from Getty Images

Buraczane brownies bez mąki

Natknęłam się na to zdrowe ciasto, gdy szukałam sposobu na efektywne wykorzystanie resztek buraków, które miałam w lodówce. Mąkę zastąpiłam migdałową, a uzyskany smak jest fenomenalny.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 250 g Gotowane buraki Dodano do
  • 100 g Ciemna czekolada Dodano do
  • 70 g Mąka migdałowa Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 50 g Miód lub syrop klonowy Dodano do
  • 3 łyżeczka Kakao Dodano do
  • Szczypta soli morskiej Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj ugotowane buraki na puree, ja użyłam blendera ręcznego.

2. Krok

Następnie przygotuj czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej i pozwól jej lekko ostygnąć.

3. Krok

W kolejnym kroku wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę migdałową, kakao.

4. Krok

Ubij jajka z miodem lub syropem na pianę. Dodać buraki, a następnie masę czekoladową.

5. Krok

Na koniec wmieszaj suche składniki. Ubijaj, aż składniki się połączą.

6. Krok

Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec w piekarniku przez 25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy