REKLAMA
Bułki pszenne

Bułki pszenne

Chrupiąca skórka i lekki miąższ :-) Najlepsze śniadanie to świeżo upieczone, domowe pieczywo! Smak i aromat nie porównują się z tymi sklepowymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 1 kg mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 450 ml woda Dodano do
  • 200 ml mleko Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 21 g świeże drożdże Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sól Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do

Na zdrowie

  • woda Dodano do

Na posypanie

  • Nasiona Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce najpierw łyżką mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy płynne masło i drożdże namoczone w 2 dl mleka. Wodę dodajemy stopniowo podczas wyrabiania ciasta, w zależności od tego, jak mąka chłonie. Wyrobimy półtwarde ciasto, które jeszcze z odrobiną mąki wyrobimy na kształt bochenka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Krok

Na razie przygotowujemy różne nasiona do posypania, ale to nie jest konieczne :-) Następnie trochę wody do posmarowania bułek przed pieczeniem i też miskę z wodą, którą umieścimy na dnie piekarnika podczas pieczenia. Woda z miski wyparuje podczas pieczenia, co sprawia, że nasze bułki są przyjemnie chrupiące i również łatwiej się podnoszą podczas pieczenia :-)

3. Krok

Podziel dzielone ciasto na 17 równych części i każdy kawałek jeszcze raz krótko zagnieć na bochenek. Przykryj bochenki ściereczką i pozwól im odpocząć przez 10 minut.

4. Krok

Po upływie czasu rozwałkujemy bułeczki i formujemy / składamy ręcznie w kształt kaiserki. Najlepiej jest obejrzeć dokładne składanie na wideo, ponieważ chociaż bardzo lubię opisywać procesy, naprawdę nie potrafię opisać tego składania :-) W końcu gotowe kaiserki kładziemy do góry nogami na oprószonej mąką desce i pozostawiamy w ten sposób na 20 minut do wyrośnięcia. Wzorem w dół kładą je dlatego, by podczas wyrośnięcia wzór nie zniknął ;-) W tym czasie rozgrzewamy także piekarnik do 210 °C i wstawiamy do niego miseczkę z wodą, najlepiej już z gorącą, aby zaczęła wrzeć, zanim piekarnik się podgrzeje do 210 °C.

5. Krok

Bułki kładziemy na suchą blachę, smarujemy dobrze wodą i spryskujemy również blachę. Posypujemy według uznania nasionkami i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Właściwie piekąc do złocista :-) Lepiej to obserwować, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Bułki pszenne - etap przygotowania 1
6. Krok

Kaiserki są doskonałe, lekkie i chrupiące z zewnątrz :-) Wierzę, że nie pożałujesz próby! Moja rodzina zawsze cieszy się, kiedy piekę na śniadanie takie świeże bułeczki. Zaskocz także swoją rodzinę świeżo upieczonymi kaiserki! Smacznego!

Bułki pszenne - etap przygotowania 1
7. Krok

Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy