:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/grFyBeKe7HGCuCzxXaUJ/5f755caa41e6f1c3d27962829c13d1.jpeg)
Bułki pszenne
Chrupiąca skórka i lekki miąższ :-) Najlepsze śniadanie to świeżo upieczone, domowe pieczywo! Smak i aromat nie porównują się z tymi sklepowymi.
Składniki
Koszyk
- 1 kg mąka zwykła specjalna
- 450 ml woda
- 200 ml mleko
- 50 g masło
- 21 g świeże drożdże
- 1 łyżka stołowa sól
- 1 łyżka stołowa cukier kryształ
Na zdrowie
- woda
Na posypanie
- Nasiona
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce najpierw łyżką mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy płynne masło i drożdże namoczone w 2 dl mleka. Wodę dodajemy stopniowo podczas wyrabiania ciasta, w zależności od tego, jak mąka chłonie. Wyrobimy półtwarde ciasto, które jeszcze z odrobiną mąki wyrobimy na kształt bochenka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na razie przygotowujemy różne nasiona do posypania, ale to nie jest konieczne :-) Następnie trochę wody do posmarowania bułek przed pieczeniem i też miskę z wodą, którą umieścimy na dnie piekarnika podczas pieczenia. Woda z miski wyparuje podczas pieczenia, co sprawia, że nasze bułki są przyjemnie chrupiące i również łatwiej się podnoszą podczas pieczenia :-)
Podziel dzielone ciasto na 17 równych części i każdy kawałek jeszcze raz krótko zagnieć na bochenek. Przykryj bochenki ściereczką i pozwól im odpocząć przez 10 minut.
Po upływie czasu rozwałkujemy bułeczki i formujemy / składamy ręcznie w kształt kaiserki. Najlepiej jest obejrzeć dokładne składanie na wideo, ponieważ chociaż bardzo lubię opisywać procesy, naprawdę nie potrafię opisać tego składania :-) W końcu gotowe kaiserki kładziemy do góry nogami na oprószonej mąką desce i pozostawiamy w ten sposób na 20 minut do wyrośnięcia. Wzorem w dół kładą je dlatego, by podczas wyrośnięcia wzór nie zniknął ;-) W tym czasie rozgrzewamy także piekarnik do 210 °C i wstawiamy do niego miseczkę z wodą, najlepiej już z gorącą, aby zaczęła wrzeć, zanim piekarnik się podgrzeje do 210 °C.
Bułki kładziemy na suchą blachę, smarujemy dobrze wodą i spryskujemy również blachę. Posypujemy według uznania nasionkami i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Właściwie piekąc do złocista :-) Lepiej to obserwować, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/grFyBeKe7HGCuCzxXaUJ/d7b0e3f0fdcf6d8904423b9ce5086a.jpeg)
Kaiserki są doskonałe, lekkie i chrupiące z zewnątrz :-) Wierzę, że nie pożałujesz próby! Moja rodzina zawsze cieszy się, kiedy piekę na śniadanie takie świeże bułeczki. Zaskocz także swoją rodzinę świeżo upieczonymi kaiserki! Smacznego!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/grFyBeKe7HGCuCzxXaUJ/d872c7587182f86c20e3c4c23c2b7a.jpeg)
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube