REKLAMA

Źródło: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,

Bułka drożdżowa

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Zakwas

  • 150 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 40 g cukier kryształ Dodano do
  • 65 g woda Dodano do
  • 1 PL zakwasu Dodano do

ciasto

  • Zakwas Dodano do
  • 300 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • Szczypta Sól Dodano do
  • 130 ml Mleka Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 100 g masło Dodano do

Do zakończenia

  • do pocierania jajko Dodano do
  • Wiórki migdałowe do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wieczorem przed pieczeniem przygotowuję zaczyn. Mieszam podane składniki: mąkę, wodę, cukier i drożdże.

2. Krok

Zanim zaczęł przygotowywać ciasto, przygotowałem do słodkiego mleka, a zrobiłem to w ten sposób, że podgrzałem mleko w rondlu, rozpuściłem w nim cukier, masło i pozwoliłem mu ostygnąć.

3. Krok

Dodam wilkie słodkie mleko do zaczynu wraz z resztą składników. Wyrobię ciasto. Ciasto pozostawimy do fermentacji na 2 godziny.

4. Krok

Często ugniatałem i dzieliłem na 6 równych części. Z każdej części, za pomocą dłoni, formuję bochenek. Wszystkie bochenki przykrywam folią i zostawiam na 20 minut. Następnie z każdego bochenka rozwałkuję kawałek. Wszystkie 6 kawałków umieszczam obok siebie i na jednym końcu je łączę i mocno dociskam, aby trzymały się razem. Kawałki podzielę na 3 i 3 sztuki. Jedna strona będzie prawą, a druga lewą. Zacznijmy składać.

5. Krok

Bułku przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam Bułku folią, ale w taki sposób, aby jak najmniej przylegała do chleba. Teraz Bułku będzie rosnąć w temperaturze pokojowej, aż dobrze nie wyrośnie, czyli będzie dwa razy większy. Trwa to około 4 godziny. Ewentualnie ten proces można zrobić wieczorem i zapleciony chleb włożyć na noc do lodówki. Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Po wyrośnięciu Bułka dobrze go smaruję ubitym jajkiem, posypuję płatkami migdałowymi i piekę przez 7 minut w 230 stopniach. Następnie zmniejszam temperaturę do 170-180 stopni, przykrywam papierem do pieczenia i piekę, aż Bułka będzie całkowicie upieczony. Przybliżony czas pieczenia to 30-40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy