Źródło: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Bułka drożdżowa
Składniki
Zakwas
- 150 g mąka zwykła specjalna
- 40 g cukier kryształ
- 65 g woda
- 1 PL zakwasu
ciasto
- Zakwas
- 300 g mąka zwykła specjalna
- 1 żółtko
- Szczypta Sól
- 130 ml Mleka
- 100 g cukier kryształ
- 100 g masło
Do zakończenia
- do pocierania jajko
- Wiórki migdałowe do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieczorem przed pieczeniem przygotowuję zaczyn. Mieszam podane składniki: mąkę, wodę, cukier i drożdże.
Zanim zaczęł przygotowywać ciasto, przygotowałem do słodkiego mleka, a zrobiłem to w ten sposób, że podgrzałem mleko w rondlu, rozpuściłem w nim cukier, masło i pozwoliłem mu ostygnąć.
Dodam wilkie słodkie mleko do zaczynu wraz z resztą składników. Wyrobię ciasto. Ciasto pozostawimy do fermentacji na 2 godziny.
Często ugniatałem i dzieliłem na 6 równych części. Z każdej części, za pomocą dłoni, formuję bochenek. Wszystkie bochenki przykrywam folią i zostawiam na 20 minut. Następnie z każdego bochenka rozwałkuję kawałek. Wszystkie 6 kawałków umieszczam obok siebie i na jednym końcu je łączę i mocno dociskam, aby trzymały się razem. Kawałki podzielę na 3 i 3 sztuki. Jedna strona będzie prawą, a druga lewą. Zacznijmy składać.
Bułku przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam Bułku folią, ale w taki sposób, aby jak najmniej przylegała do chleba. Teraz Bułku będzie rosnąć w temperaturze pokojowej, aż dobrze nie wyrośnie, czyli będzie dwa razy większy. Trwa to około 4 godziny. Ewentualnie ten proces można zrobić wieczorem i zapleciony chleb włożyć na noc do lodówki. Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Po wyrośnięciu Bułka dobrze go smaruję ubitym jajkiem, posypuję płatkami migdałowymi i piekę przez 7 minut w 230 stopniach. Następnie zmniejszam temperaturę do 170-180 stopni, przykrywam papierem do pieczenia i piekę, aż Bułka będzie całkowicie upieczony. Przybliżony czas pieczenia to 30-40 minut.