REKLAMA
Broskwiniowa galette
Wspaniały przepis na świeży placek ze świeżymi brzoskwiniami, uzupełniony o dżem i twaróg.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Kosz
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 50 g cukier brązowy
- 80 g masło
- 2 łyżka stołowa woda
Farsz
- dżem morelowy
- 150 g grudkowaty twarożek
- 50 g twaróg drobny
- pudding proteinowy w proszku / waniliowy
- 4 szt Brzoskwinia
- jajko
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- plasterki migdałów
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Mąkę mieszamy z cukrem i masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy wodę i ręcznie wypracowujmy ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
2. Krok
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, posypujemy mąką i gotowe ciasto wałkujemy w kształcie koła.
3. Krok
Posmarować dżemem około 2cm od końca, pozostawiamy „suche”.
4. Krok
W misce mieszamy twaróg ze słodzikiem według smaku i nakładamy na dżem.
5. Krok
Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na warstwie twarogu.
6. Krok
Krawędzie delikatnie zginamy do środka i naciskamy.
7. Krok
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i plasterkami migdałów.
8. Krok
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.