REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/83b799578d7e6cf6b6573c6e43e389.jpeg)
Broskwiniowa galette
Wspaniały przepis na świeży placek ze świeżymi brzoskwiniami, uzupełniony o dżem i twaróg.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Kosz
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 50 g cukier brązowy
- 80 g masło
- 2 łyżka stołowa woda
Farsz
- dżem morelowy
- 150 g grudkowaty twarożek
- 50 g twaróg drobny
- pudding proteinowy w proszku / waniliowy
- 4 szt Brzoskwinia
- jajko
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- plasterki migdałów
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Mąkę mieszamy z cukrem i masłem w temperaturze pokojowej, dodajemy wodę i ręcznie wypracowujmy ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
2. Krok
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, posypujemy mąką i gotowe ciasto wałkujemy w kształcie koła.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/183e04e7ede93d2334369680b6fd97.jpeg)
3. Krok
Posmarować dżemem około 2cm od końca, pozostawiamy „suche”.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/f53e8bec360201212beabdaf122eae.jpeg)
4. Krok
W misce mieszamy twaróg ze słodzikiem według smaku i nakładamy na dżem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/81b6ae39c21076d141142e596f1621.jpeg)
5. Krok
Brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na warstwie twarogu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/c2af56b4ad260bb22ce7090f49c4c4.jpeg)
6. Krok
Krawędzie delikatnie zginamy do środka i naciskamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/a0c8b300ee81fa3db219c18ed8f461.jpeg)
7. Krok
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i plasterkami migdałów.
8. Krok
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sfD19Wp0gkNMGKqMdlXV/b73fa75160f3656d4aee26285265b7.jpeg)