Źródło: Hibiscus81 from Getty Images
Brokułowy sos do makaronu
Ten brokułowy sos jest idealny do makaronu. Jest bogaty w witaminy i na pewno zadowoli każdego, kto docenia intensywny smak brokułów.
Składniki
Sos
- 1 szt brokuły
- 200 ml krem do gotowania
- 1 szt The Onion
- 2 goździki czosnek
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka świeżo mielony czarny pieprz
Makaron
- 400 g Makarony (penne, fusilli, itp.)
- 2 l Woda do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Brokuł oczyścimy i pokroimy na mniejsze różyczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula stanie się złocista.
Dodajemy brokuła i smażymy go przez około 5 minut. Następnie zalewamy śmietaną, solimy, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Odsączamy ugotowany makaron i dodajemy go do patelni z brokułowym sosem. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na patelni na chwilę, aby makaron wchłonął sos.
Podajemy gotowy sos brokułowy z makaronem natychmiast. Możemy posypać parmezanem według smaku. Smacznego!