REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Botwinka

Przepis na smaczne danie z botwinki, które nadaje się na obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość młodej botwiny z buraczkami Dodano do
  • 2 ks ziemniaki Dodano do
  • 1 ks marchewka Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 150 g śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Podobnie jak przygotowanie wielu zup, rozpocznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i buraczki najlepiej pokroić w małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jeśli nie tolerujesz pokrojonego czosnku, zawsze możesz go przycisnąć na tarkę do czosnku, co pozwoli ci uniknąć dużej ilości pokrojonego czosnku w zupie. Botwinkę siekamy nieco większą, aby lepiej wyczuć jej smak i konsystencję.

2. Krok

Kiedy wszystkie składniki są już pokrojone, przygotowałbym bulion. Na początku smażę cebulę i czosnek na oliwie, a następnie dodaję pokrojone warzywa. Zalecam, aby przesmażyć je razem przez około 5 minut, aby poznały się nawzajem. Po tym czasie dodaję tej mieszance wodę i gotuję na małym ogniu przez około 20 minut.

3. Krok

Na koniec dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy ją razem z warzywami przez 10 minut, pamiętajmy jednak, aby nie gotować zupy przez zbyt długi czas po dodaniu botwiny, aby nie straciła ona swojego świeżego smaku. Prawie na sam koniec, tuż przed wyłączeniem ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy