Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Botwinka
Przepis na smaczne danie z botwinki, które nadaje się na obiad lub kolację.
Składniki
- 1 Objętość młodej botwiny z buraczkami
- 2 ks ziemniaki
- 1 ks marchewka
- 1 ks Pietruszka
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- 150 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Podobnie jak przygotowanie wielu zup, rozpocznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i buraczki najlepiej pokroić w małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jeśli nie tolerujesz pokrojonego czosnku, zawsze możesz go przycisnąć na tarkę do czosnku, co pozwoli ci uniknąć dużej ilości pokrojonego czosnku w zupie. Botwinkę siekamy nieco większą, aby lepiej wyczuć jej smak i konsystencję.
Kiedy wszystkie składniki są już pokrojone, przygotowałbym bulion. Na początku smażę cebulę i czosnek na oliwie, a następnie dodaję pokrojone warzywa. Zalecam, aby przesmażyć je razem przez około 5 minut, aby poznały się nawzajem. Po tym czasie dodaję tej mieszance wodę i gotuję na małym ogniu przez około 20 minut.
Na koniec dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy ją razem z warzywami przez 10 minut, pamiętajmy jednak, aby nie gotować zupy przez zbyt długi czas po dodaniu botwiny, aby nie straciła ona swojego świeżego smaku. Prawie na sam koniec, tuż przed wyłączeniem ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę.