Źródło: RuthBlack for iStockPhotos
Bombki świąteczne
Wypróbowałam ten przepis na świąteczne bombki kilka razy w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie, aby zrobić z nich urocze prezenty dla przyjaciół i rodziny. Nie tylko wyglądają świątecznie, ale także smakują wyśmienicie! Ozdabianie ich jest zawsze świetną zabawą i pozwala puścić wodze fantazji.
Składniki
Ciasto:
- 200 Gram cukier
- 200 Gram Mąka
- 4 jajka
- 200 Gram zmiękczone masło
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
Do glazury i dekoracji:
- 200 Gram czekolada
- 50 Gram Olej kokosowy lub palmina
- Różne posypki i ozdoby świąteczne
- 24 Patyczki do lizaków
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować własne świąteczne cake pops, zacznij od przygotowania ciasta. Ubij masło i cukier w misce na puszystą masę. Powinno to zająć około 2 minut, aż powstanie lekka i puszysta mieszanka. Ta konsystencja jest ważna, ponieważ sprawi, że ciasto będzie później bardziej soczyste.
Dodawaj jajka pojedynczo, upewniając się, że każde jajko jest dobrze wymieszane przed dodaniem kolejnego. Dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
W innej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki należy powoli dodawać do masy jajecznej i ostrożnie mieszać, aby ciasto było puszyste i lekkie.
Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Uważaj, aby nie przepiec ciasta!
Po ostygnięciu ciasta rozgnieć je na kruchą konsystencję i uformuj małe kulki. Może to być trochę lepkie, ale zamrożenie kulek na 20 minut znacznie to ułatwi.
W międzyczasie rozpuść czekoladę i olej kokosowy i pozostaw do ostygnięcia do odpowiedniej temperatury. Zanurz końcówki patyczków do lizaków w czekoladzie, a następnie wbij je w schłodzone kulki ciasta. Następnie ponownie schłodź cake pops, aby czekolada zastygła i utrzymała patyczki na miejscu.
Teraz nadchodzi najfajniejsza część - dekorowanie! Zanurz ciastka w czekoladzie, a następnie udekoruj je posypką lub czymkolwiek chcesz. Powinno to nastąpić dość szybko, ponieważ czekolada szybko wysycha. Następnie pozostaw cake pops do wyschnięcia na podstawce lub tacy.
Oto świąteczne cake pops! Słodkie, pyszne i idealne na okres świąteczny. Zawsze są hitem i wyglądają fantastycznie zarówno na talerzu z ciasteczkami, jak i jako prezent.