REKLAMA
Źródło: Canva
Bogracz
Bogracz to rozgrzwająca potrawa, składająca się z mięsa, warzyw i klusek. Możesz dodać do bogracza również inne składniki, takie jak pomidory, kapusta lub pieczarki, aby nadać mu głębszego smaku.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg mięsa wołowego
- cielęcego lub wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1⁄2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1⁄2 łyżeczki majeranku
- 1⁄2 łyżeczki tymianku
- 1⁄2 łyżeczki papryki
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso przez około 5 minut.
2. Krok
Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, seler, kaszę gryczaną, majeranek, tymianek i paprykę.
3. Krok
Zalej wodą tak, aby mięso i warzywa były dokładnie przykryte.
4. Krok
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Krok
Gotuj bogracz na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Krok
Podawaj bogracz z kluskami lub kaszą.