REKLAMA

Źródło: Freepik

Bogate ciasto babci z ciemnymi owocami

Ciasto z ciemnymi owocami mojej babci to mieszanka owoców i przypraw połączonych w jedno pyszne ciasto podczas pieczenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 0.45 kg Mieszanki suszonych owoców (figi, żurawina, morele, jabłka) Dodano do
  • 1 filiżanka Ciemnego rumu Dodano do
  • 1 filiżanka brązowego cukru Dodano do
  • 112 filiżanki Niesolonego masła Dodano do
  • 2 filiżanki Mąki uniwersalnej Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodano do
  • 12 łyżeczka Zmielonego ziela angielskiego Dodano do
  • 12 łyżeczka Zmielonych goździków Dodano do
  • 4 duże jajka Dodano do
  • 14 filiżanka Melasy Dodano do
  • 12 filiżanka posiekanych migdałów Dodano do
  • 12 filiżanka Posiekanych orzechów pekan Dodano do
  • 2 filiżanki rodzynek Dodano do
  • Starta skórka z jednej pomarańczy Dodano do
  • Starta skórka z jednej cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zacznij od namoczenia suszonych owoców w rumie przez noc. Owoce nie tylko nasiąkną rumem, ale również staną się miękkie i soczyste, co sprawi, że ciasto będzie niesamowicie wilgotne.

2. Krok

Rozgrzej piekarnik do 325°F (160°C). Przygotuj 9-calową okrągłą tortownicę, natłuszczając ją i wykładając papierem do pieczenia. Przygotowanie formy w ten sposób ma kluczowe znaczenie, ponieważ gwarantuje, że ciasto nie przywiera i nie rozpada się przy próbie wyjęcia.

3. Krok

Utrzyj brązowy cukier i masło w dużej misce, aż staną się lekkie i puszyste. Ten krok jest niezbędny dla uzyskania dobrze wyrośniętego i delikatnego ciasta.

4. Krok

Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, do masy, upewniając się, że każde jajko jest w pełni połączone przed dodaniem kolejnego.

5. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Delikatnie wymieszaj z mokrą mieszanką.

6. Krok

Dodaj do ciasta melasę, namoczone owoce, orzechy, rodzynki i skórki cytrusowe. Dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że każdy kawałek ma obfity udział tych smaków.

7. Krok

Wlej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch szpatułką. Piec przez około 2 godziny lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka będzie czysty.

8. Krok

Przed pokrojeniem pozwól ciastu całkowicie ostygnąć. Jest to krok, o którym wiele osób może zapomnieć, ale ma on kluczowe znaczenie - jeśli pokroisz gorące ciasto, może się ono pokruszyć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy