:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Lln3GGgzTRGAdbUBjDcP/a4f3bf1a99068830d9749638ccfa07.jpg)
Źródło: FB: čo dnes variť
Bitki z szynki wieprzowej
Przepis na smaczny obiad lub kolację w postaci wieprzowego schabu na rasie z ryżem.
Składniki
- 1 kg schab wieprzowy
- 2 goździki Czosnek
- 3 szt cebula
- 100 g Przeciśniętych pomidorów
- 1 szt czerwona papryka
- 2 łyżeczka kruszony kminek
- sól
- Czarny pieprz
- olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Schab wieprzowy czyścimy i kroimy na cienkie plastry. Mięso solimy i przyprawiamy. Ze swojego doświadczenia polecam ostawić mięso na przynajmniej 15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso z obu stron, aby zachować sok w mięsie.
Dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wsypujemy paprykę.
Mięso wracamy na patelnię, dodajemy wodę tak, aby było podlane i pozostawiamy, żeby dusiło się pod przykryciem na średnim ogniu około godziny. Czasami trzeba mieszać wieprzowinę, żeby nie przypaliła się.