REKLAMA
Biszkoptowy placek z budyniem
Prosty placek na blaszce z warstwą budyniu i polewą czekoladową
REKLAMA
Składniki
porcje
20
Biszkoptowe ciasto
- 3 jajko
- 100 g Trzcinowy cukier
- 50 ml olej
- 200 ml mleko
- 250 g Gładka mąka orkiszowa
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
Krem budyń
- 1 opakowanie Karmelowy budyń
- 400 ml mleko
- 25 g Cukier trzcinowy
- 200 g twaróg drobny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Ubijemy jajka z cukrem do piany. Dodajemy olej i mleko. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Krok
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę (lub wyłożoną papierem do pieczenia).
3. Krok
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
4. Krok
Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy gęsty budyń. Do nieco ostudzonego dodajemy twaróg.
5. Krok
W upieczonym biszkopcie robimy dziurki łyżką. Następnie rozsmarowujemy krem na wierzchu.
6. Krok
Budyniowy krem był w dość niskiej warstwie, dlatego możesz podwoić ilość kremu, jeśli chcesz go wyższego.
7. Krok
Na koniec ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać kruszonką.