REKLAMA

Źródło: Pixabay

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką to przepyszny deser. Delikatny biszkopt, lekka i puszysta bita śmietana oraz aromatyczne owoce zamknięte w galaretce. Idealna propozycja na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 6 jajek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 200 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 opakowanie galaretki (dowolny smak) Dodano do
  • 500 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru Dodano do
  • owoce do dekoracji (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Krok

Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.

3. Krok

Mieszając cały czas, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu biszkoptu, pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

5. Krok

Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia, ale nie do całkowitego stężenia.

6. Krok

Śmietanę ubij na sztywno, dodając powoli cukier puder.

7. Krok

Przekrój biszkopt na pół. Dolną część nasącz lekko galaretką. Na to nałóż ubitą śmietanę, a następnie przykryj drugą połową biszkoptu.

8. Krok

Górę biszkoptu nasącz galaretką. Pozostałą galaretkę wlej na środek biszkoptu.

9. Krok

Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki. Przed podaniem można udekorować owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy