Źródło: Pixabay
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką to przepyszny deser. Delikatny biszkopt, lekka i puszysta bita śmietana oraz aromatyczne owoce zamknięte w galaretce. Idealna propozycja na każdą okazję.
Składniki
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie galaretki (dowolny smak)
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
Mieszając cały czas, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu biszkoptu, pozostaw go do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia, ale nie do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubij na sztywno, dodając powoli cukier puder.
Przekrój biszkopt na pół. Dolną część nasącz lekko galaretką. Na to nałóż ubitą śmietanę, a następnie przykryj drugą połową biszkoptu.
Górę biszkoptu nasącz galaretką. Pozostałą galaretkę wlej na środek biszkoptu.
Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki. Przed podaniem można udekorować owocami.