Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Biszkopt który zawsze się udaje
Przepis na podstawowy biszkopt na tort z 3 jajek. Dzięki temu, że jajka dzielimy na żółtka i białka, ciasto nabiera puszystego, piankowego wyglądu.
Składniki
- 3 szt jajko
- 90 g cukier puder
- 90 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Oddziel białka od żółtek i odłóż białka na bok. Dokładnie ubij żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do piany.
Do żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, aż wszystko połączy się w gładką masę.
Ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy żółtkowej.
Blachę do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej przygotowaną masę na blachę i dokładnie ją równomiernie rozprowadź po całej blasze.
Piecz biszkopt na torcie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut, lub aż biszkopt stanie się złoty, a kiedy wbijesz w niego drewniany patyczek, będzie suchy.
Ostrożnie wyjmij gotowe cialo z formy i pozostaw je do ostygniecia na ruszcie.