REKLAMA

Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.

Biszkopt który zawsze się udaje

Przepis na podstawowy biszkopt na tort z 3 jajek. Dzięki temu, że jajka dzielimy na żółtka i białka, ciasto nabiera puszystego, piankowego wyglądu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 90 g cukier puder Dodano do
  • 90 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oddziel białka od żółtek i odłóż białka na bok. Dokładnie ubij żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do piany.

2. Krok

Do żółtek dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, aż wszystko połączy się w gładką masę.

3. Krok

Ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy żółtkowej.

4. Krok

Blachę do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej przygotowaną masę na blachę i dokładnie ją równomiernie rozprowadź po całej blasze.

5. Krok

Piecz biszkopt na torcie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut, lub aż biszkopt stanie się złoty, a kiedy wbijesz w niego drewniany patyczek, będzie suchy.

6. Krok

Ostrożnie wyjmij gotowe cialo z formy i pozostaw je do ostygniecia na ruszcie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy