REKLAMA

Źródło: Canva

Biszkopt jasny z olejem

Pyszna i puszysta biszkoptowa osłonka, ale także różne kawałki, rolady i kulki.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 40 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 30 g cukier kryształ Dodano do
  • 30 g ciepła woda Dodano do
  • 14 g olej Dodano do
  • 3 duże jajka Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na początek oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Krok

Wymieszaj żółtka z cukrem na wysokich obrotach, aż utworzy się gęsta piana. Następnie zmniejsz prędkość i dodaj wodę oraz olej.

3. Krok

Gdy baza będzie gotowa, stopniowo dodawaj mąkę i śnieg po łyżce na raz. Ustaw mikser na najniższą prędkość.

4. Krok

Na koniec powoli dodaj do ciasta proszek do pieczenia.

5. Krok

Wylej ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 - 20 minut. Puszysty biszkopt jest upieczony, gdy ma piękną złotą powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy