REKLAMA

Źródło: Canva

Biszkopt jasny z olejem

Pyszna i puszysta biszkoptowa osłonka, ale także różne kawałki, rolady i kulki.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 40 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 30 g cukier kryształ Dodano do
  • 30 g ciepła woda Dodano do
  • 14 g olej Dodano do
  • 3 duże jajka Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na początek oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Krok

Wymieszaj żółtka z cukrem na wysokich obrotach, aż utworzy się gęsta piana. Następnie zmniejsz prędkość i dodaj wodę oraz olej.

3. Krok

Gdy baza będzie gotowa, stopniowo dodawaj mąkę i śnieg po łyżce na raz. Ustaw mikser na najniższą prędkość.

4. Krok

Na koniec powoli dodaj do ciasta proszek do pieczenia.

5. Krok

Wylej ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 - 20 minut. Puszysty biszkopt jest upieczony, gdy ma piękną złotą powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy