REKLAMA
Źródło: Canva
Biszkopt jasny z olejem
Pyszna i puszysta biszkoptowa osłonka, ale także różne kawałki, rolady i kulki.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 40 g mąka półgruboziarnista
- 30 g cukier kryształ
- 30 g ciepła woda
- 14 g olej
- 3 duże jajka
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Na początek oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Krok
Wymieszaj żółtka z cukrem na wysokich obrotach, aż utworzy się gęsta piana. Następnie zmniejsz prędkość i dodaj wodę oraz olej.
3. Krok
Gdy baza będzie gotowa, stopniowo dodawaj mąkę i śnieg po łyżce na raz. Ustaw mikser na najniższą prędkość.
4. Krok
Na koniec powoli dodaj do ciasta proszek do pieczenia.
5. Krok
Wylej ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 - 20 minut. Puszysty biszkopt jest upieczony, gdy ma piękną złotą powierzchnię.