REKLAMA

Biszkopt do tortu

Przepis na uniwersalny biszkoptowy korpus waniliowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 280 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 200 g Kryształowego cukru Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 80 g masło Dodano do
  • 1 szt proszek do pieczenia Dodano do
  • 125 ml Mleka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ubijemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do piany.

2. Krok

Dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ubijanie.

3. Krok

Powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Dodajemy szczyptę soli i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.

5. Krok

Na końcu dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

6. Krok

Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.

7. Krok

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe waniliowe na korpus pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, lub dopóki korpus nie jest ładnie złoty.

8. Krok

Po upieczeniu pozostawiamy korpus w formie do ostygnięcia, a następnie możemy go ostrożnie wywrócić i użyć według potrzeb na tort czy inne desery.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy