REKLAMA

Biszkopt do tortu

Przepis na uniwersalny biszkoptowy korpus waniliowy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 280 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 200 g Kryształowego cukru Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 80 g masło Dodano do
  • 1 szt proszek do pieczenia Dodano do
  • 125 ml Mleka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ubijemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do piany.

2. Krok

Dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ubijanie.

3. Krok

Powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Krok

Dodajemy szczyptę soli i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.

5. Krok

Na końcu dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

6. Krok

Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.

7. Krok

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe waniliowe na korpus pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, lub dopóki korpus nie jest ładnie złoty.

8. Krok

Po upieczeniu pozostawiamy korpus w formie do ostygnięcia, a następnie możemy go ostrożnie wywrócić i użyć według potrzeb na tort czy inne desery.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy