REKLAMA
Biszkopt do tortu
Przepis na uniwersalny biszkoptowy korpus waniliowy.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 280 g mąka samozbrylająca
- 3 szt jajka
- 200 g Kryształowego cukru
- 1 szt cukier waniliowy
- 80 g masło
- 1 szt proszek do pieczenia
- 125 ml Mleka
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Ubijemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do piany.
2. Krok
Dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ubijanie.
3. Krok
Powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Krok
Dodajemy szczyptę soli i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
5. Krok
Na końcu dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
6. Krok
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
7. Krok
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe waniliowe na korpus pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, lub dopóki korpus nie jest ładnie złoty.
8. Krok
Po upieczeniu pozostawiamy korpus w formie do ostygnięcia, a następnie możemy go ostrożnie wywrócić i użyć według potrzeb na tort czy inne desery.