REKLAMA

Źródło: rlat from Getty Images

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Ten pełen smaków przepis na bigos z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs będzie idealnym rozwiązaniem na familijny obiad czy spotkanie ze znajomymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 112 kg kiszonej kapusty Dodano do
  • 12 kg świeżej kapusty Dodano do
  • 12 kg surowego boczku Dodano do
  • 12 kg kiełbasy Dodano do
  • 4 Sztuka cebule Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki słodkiej papryki Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 4 Szczypta ziela angielskiego Dodano do
  • 1 szkło czerwonego wina Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Kiszoną i świeżą kapustę drobno posiekaj. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.

2. Krok

Na dużej patelni na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę. Dodaj boczek i kiełbasę, smaż do momentu, aż mięso się zarumieni.

3. Krok

Kapustę przełóż do dużego garnka, dodaj smażone mięso z cebulą, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj czerwone wino, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Zagotuj bigos, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Bigos będzie smaczniejszy, jeśli będzie się dusił jeszcze dłużej - nawet kilka godzin. Pamiętaj, aby pod koniec gotowania sprawdzić, czy nie potrzeba dodać jeszcze soli czy pieprzu.

5. Krok

Bigos podawaj na ciepło, najlepiej z kromką chleba. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy