REKLAMA

Źródło: -lvinst- from Getty Images

Bigos tradycyjny

Tradycyjny polski bigos to danie, które idealnie nadaje się na chłodne dni. Tutaj znajdziesz przepis na tę popularną w Polsce potrawę, która jest znana i kochana na całym świecie.

REKLAMA

Składniki

porcje
5

Podstawa

  • 500 g mięso wieprzowe Dodano do
  • 300 g kiełbasa Dodano do
  • 700 g kiszoną kapustę Dodano do
  • 200 g świeżą kapustę Dodano do

Opcjonalne dodatki

  • 1 ks ciebula Dodano do
  • 2 ks ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 5 ks ziarenka pieprzu Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przygotuj składniki. Pokrój mięso i kiełbasę na małe kawałki. Kiszoną kapustę odsącz od soku. Świeżą kapustę poszatkuj.

2. Krok

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone mięso i smaż do momentu aż będzie dobrze wysmażone. Dodaj kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut.

3. Krok

Dodaj kapustę (zarówno kiszoną jak i świeżą) do garnka, wrzuć smażone mięso i kiełbasę. Dodaj pół litra wody i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

4. Krok

Po godzinie gotowania dodaj cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj kolejną godzinę.

5. Krok

Po 3 godzinach gotowania bigos powinien być już gotowy. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy