Źródło: -lvinst- from Getty Images
Bigos tradycyjny
Tradycyjny polski bigos to danie, które idealnie nadaje się na chłodne dni. Tutaj znajdziesz przepis na tę popularną w Polsce potrawę, która jest znana i kochana na całym świecie.
Składniki
Podstawa
- 500 g mięso wieprzowe
- 300 g kiełbasa
- 700 g kiszoną kapustę
- 200 g świeżą kapustę
Opcjonalne dodatki
- 1 ks ciebula
- 2 ks ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ks liść laurowy
- 5 ks ziarenka pieprzu
- 1 szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj składniki. Pokrój mięso i kiełbasę na małe kawałki. Kiszoną kapustę odsącz od soku. Świeżą kapustę poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone mięso i smaż do momentu aż będzie dobrze wysmażone. Dodaj kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut.
Dodaj kapustę (zarówno kiszoną jak i świeżą) do garnka, wrzuć smażone mięso i kiełbasę. Dodaj pół litra wody i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
Po godzinie gotowania dodaj cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj kolejną godzinę.
Po 3 godzinach gotowania bigos powinien być już gotowy. Smacznego!