REKLAMA

Źródło: -lvinst- from Getty Images

Bigos tradycyjny

Tradycyjny polski bigos to danie, które idealnie nadaje się na chłodne dni. Tutaj znajdziesz przepis na tę popularną w Polsce potrawę, która jest znana i kochana na całym świecie.

REKLAMA

Składniki

porcje
5

Podstawa

  • 500 g mięso wieprzowe Dodano do
  • 300 g kiełbasa Dodano do
  • 700 g kiszoną kapustę Dodano do
  • 200 g świeżą kapustę Dodano do

Opcjonalne dodatki

  • 1 ks ciebula Dodano do
  • 2 ks ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 5 ks ziarenka pieprzu Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przygotuj składniki. Pokrój mięso i kiełbasę na małe kawałki. Kiszoną kapustę odsącz od soku. Świeżą kapustę poszatkuj.

2. Krok

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone mięso i smaż do momentu aż będzie dobrze wysmażone. Dodaj kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut.

3. Krok

Dodaj kapustę (zarówno kiszoną jak i świeżą) do garnka, wrzuć smażone mięso i kiełbasę. Dodaj pół litra wody i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

4. Krok

Po godzinie gotowania dodaj cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj kolejną godzinę.

5. Krok

Po 3 godzinach gotowania bigos powinien być już gotowy. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy