REKLAMA

Źródło: NoirChocolate from Getty Images

Bezglutenowy tort makowy

Przepis na pyszny bezglutenowy makowiec z mascarpone.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 320 g Masa makowa Dodano do
  • 120 g Słodkie mleko skondensowane Dodano do
  • 6 kawałek Białka jaj Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 220 g Mąka migdałowa Dodano do
  • 80 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do

Nadzienie:

  • 1500 g mascarpone Dodano do
  • 100 g Delikatny twarożek Dodano do
  • 25 g Cukier trzcinowy Dodano do
  • 12 kawałek sok z cytryny Dodano do
  • Zacięcie Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Schłodzić białka do temperatury pokojowej, a następnie ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Krok

Umieść masło, cukier puder, mleko skondensowane i mak w misce i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę.

3. Krok

Wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do masy makowej.

4. Krok

Na koniec delikatnie wymieszaj białka z masą makową.

5. Krok

Umieść ciasto w formie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie twardy i złotobrązowy.

6. Krok

Po upieczeniu ostudź ciasto i przekrój je na pół.

7. Krok

Rozłóż dżem i nadzienie mascarpone na muszlach.

8. Krok

W misce wymieszać mascarpone z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy