Źródło: NoirChocolate from Getty Images
Bezglutenowy tort makowy
Przepis na pyszny bezglutenowy makowiec z mascarpone.
Składniki
Ciasto:
- 320 g Masa makowa
- 120 g Słodkie mleko skondensowane
- 6 kawałek Białka jaj
- 250 g cukier puder
- 220 g Mąka migdałowa
- 80 g Masło
- szczypta soli
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Nadzienie:
- 1500 g mascarpone
- 100 g Delikatny twarożek
- 25 g Cukier trzcinowy
- 1⁄2 kawałek sok z cytryny
- Zacięcie
Najnowsze ulotki
Procedura
Schłodzić białka do temperatury pokojowej, a następnie ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Umieść masło, cukier puder, mleko skondensowane i mak w misce i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę.
Wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do masy makowej.
Na koniec delikatnie wymieszaj białka z masą makową.
Umieść ciasto w formie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie twardy i złotobrązowy.
Po upieczeniu ostudź ciasto i przekrój je na pół.
Rozłóż dżem i nadzienie mascarpone na muszlach.
W misce wymieszać mascarpone z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny.