REKLAMA

Źródło: Luiz Henrique Mendes from Getty Images Signature

Bezglutenowe ciasto orzechowe

Przepis na bezglutenowe ciasto orzechowe, którym mogą cieszyć się nawet osoby nietolerujące glutenu.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 300 g Gładka mąka bezglutenowa Dodano do
  • 200 g Zmielone orzechy Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Mielony cynamon do aromatyzowania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj suche składniki. Do miski przesiej mąkę bezglutenową, mielone orzechy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mielony cynamon. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

2. Krok

W innej misce ubij masło z cukrem na kremową masę. Następnie dodawaj po jednym jajku do kremu, za każdym razem dobrze mieszając. Powoli dodawaj tak przygotowany krem do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.

3. Krok

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu pozostaw bezglutenowe ciasto orzechowe do ostygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem, pokrój i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy