Źródło: Luiz Henrique Mendes from Getty Images Signature
Bezglutenowe ciasto orzechowe
Przepis na bezglutenowe ciasto orzechowe, którym mogą cieszyć się nawet osoby nietolerujące glutenu.
Składniki
- 300 g Gładka mąka bezglutenowa
- 200 g Zmielone orzechy
- 150 g Cukier
- 200 g Masło
- 4 szt jajka
- 1 szt Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- Mielony cynamon do aromatyzowania
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj suche składniki. Do miski przesiej mąkę bezglutenową, mielone orzechy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mielony cynamon. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
W innej misce ubij masło z cukrem na kremową masę. Następnie dodawaj po jednym jajku do kremu, za każdym razem dobrze mieszając. Powoli dodawaj tak przygotowany krem do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu pozostaw bezglutenowe ciasto orzechowe do ostygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem, pokrój i podawaj.