Źródło: Congerdesign von Pixabay
Bezglutenowa szarlotka - ten przepis na pewno się uda!
Ta bezglutenowa szarlotka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Połączenie jabłek i słodkiego ciasta jest po prostu nie do odparcia. Przede wszystkim ciasto, które jest wyjątkowo lekkie dzięki zastosowaniu mąki bezglutenowej, zachwyci nie tylko osoby z celiakią!
Składniki
- 500 g jabłko
- 200 g cukier
- 200 g masło
- 4 jajka
- 300 g Mąka bezglutenowa
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
- 1 Szczypta sól
- 2 Łyżeczka Cynamon
- 1 cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie górne i dolne).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Moja rada: zawsze od razu wkładam plasterki jabłka do miski z odrobiną soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.
Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka po jednym na raz i dobrze ubić masę.
Wymieszaj mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i startą skórką z cytryny. Dodaj tę mieszankę do masy maślanej i zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
Równomiernie rozprowadź ciasto w natłuszczonej formie. Mocno wciśnij plasterki jabłka w ciasto.
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Pozostaw bezglutenowe ciasto jabłkowe do całkowitego ostygnięcia na kratce przed wyjęciem go z formy.