Beza z mascarpone
Beza z kremowym nadzieniem z mascarpone to idealny deser dla fanów słodkości. Krucha, delikatna beza w połączeniu z lekkim i kremowym kremem z mascarpone stworzą niezwykłą kompozycję smakową.
Składniki
- 4 duży białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mascarpone
- 100 ml mléka
- 1 Łyżka cukru pudru
- owoce do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzej piekarnik do 120°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W mis ubij białka na sztywno, dodając stopniowo cukier. Cały proces powinien trwać około 10 minut.
Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj masę za pomocą szpatułki.
Przełóż masę przygotowaną blachę, tworząc okrągłą formę bezy cm.
Pie bezę w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę aż całkowicie ostygnie.
Osobnej misce ubij mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder na jednolitą masę
Na odwróconym spodzie bezy rozsmaruj równą warstwę i udekoruj owocami.
Przed podaniem, schłodź bezę przez minimum 1 godzinę w lodówce.