Źródło: Canva
Beza z kremem
Dzień Matki zbliża się, a nic nie jest lepsze niźli zaskoczyć swoją mamę słodkim deserem. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na wielki śnieżny pocałunek wypełniony pysznym kremem mascarpone i udekorowany świeżymi owocami.
Składniki
Składniki
- 4 białka jaj
- 220 g cukier puder
- 1 łyżka stołowa Soku z octu lub cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie
- 200 g mascarpone
- 150 ml bita śmietana
- 1 łyżka stołowa cukier puder
- Truskawki, maliny i jagody
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C - suszenie.
W misce dokładnie ubij białka, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, jedną łyżeczkę po drugiej, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą piankę.
Do mieszanki dodaj ocet i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do gladkości.
Na blachę połóż papier do pieczenia. Ubity na pianę białkowy na papierze uformuj do kształtu bezy o średnicy około 15-20cm i wysokości około 8 cm.
Obniż temperaturę pieca do 120 stopni C i piecz bezy śnieżne przez około trzy czwarte godziny do godziny, aż będą twarde w dotyku i suche na powierzchni.
Pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Przygotuj farsz: dokładnie wymieszaj mascarpone, śmietanę i cukier w misce.
Nałóż ten krem na górę ciastka pavlovej i ozdób go świeżymi owocami. Smacznego!