REKLAMA

Źródło: Canva

Beza z kremem

Dzień Matki zbliża się, a nic nie jest lepsze niźli zaskoczyć swoją mamę słodkim deserem. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na wielki śnieżny pocałunek wypełniony pysznym kremem mascarpone i udekorowany świeżymi owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Składniki

  • 4 białka jaj Dodano do
  • 220 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Soku z octu lub cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do

Nadzienie

  • 200 g mascarpone Dodano do
  • 150 ml bita śmietana Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • Truskawki, maliny i jagody Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C - suszenie.

2. Krok

W misce dokładnie ubij białka, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, jedną łyżeczkę po drugiej, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą piankę.

3. Krok

Do mieszanki dodaj ocet i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do gladkości.

4. Krok

Na blachę połóż papier do pieczenia. Ubity na pianę białkowy na papierze uformuj do kształtu bezy o średnicy około 15-20cm i wysokości około 8 cm.

5. Krok

Obniż temperaturę pieca do 120 stopni C i piecz bezy śnieżne przez około trzy czwarte godziny do godziny, aż będą twarde w dotyku i suche na powierzchni.

6. Krok

Pozwól jej całkowicie ostygnąć.

7. Krok

Przygotuj farsz: dokładnie wymieszaj mascarpone, śmietanę i cukier w misce.

8. Krok

Nałóż ten krem na górę ciastka pavlovej i ozdób go świeżymi owocami. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy